Oj ta Mamuśka

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
redemptus

Oj ta Mamuśka

Post autor: redemptus »

Witam, jak większość na tym forum mam problem z chorobą mojej mamy. Były już plastry Exelon 9,5 które po półtora roku lekarz prowadzący zmienił na tabletki Ebixe (podobno znacznie mocniejsze) Obecnie ze względu na wysoką cenę Ebixy lekarz zastosował tańszą Rivastigmine Teva (tabletki). Mama (84 l) jeszcze kilka dni temu mieszkała z Tatą (86 l). Jakieś dwa może trzy tygodnie temu choroba mamy znacznie się nasiliła. Obsesją stał się nieistniejący już jej dom rodzinny (standard), przestała rozpoznawać wszystkich bliskich. Pomimo czujności ojca i częstych wizyt moich (praca) kilka razy mama zniknęła. Ostatnio stało się najgorsze ojciec złamał nogę (popchnięty przez mamę która kolejny raz chciała wrócić do „swojego domu”) i trafił do szpitala. Teraz czeka go operacja…….. Mama w ciągu dnia jest pod opieką znajomej pani, popołudnia i noc są moje. Oczywiście po jakimś czasie ojciec wróci do domu. Prognozy mówią że nie będzie chodził. Jest pewne że nie będą mogli jak dawniej (60 lat) mieszkać razem. Co mogę zrobić, jak mogę pomóc moim rodzicom?
wigi

Re: Oj ta Mamuśka

Post autor: wigi »

redemptus pisze:Witam, jak większość na tym forum mam problem z chorobą mojej mamy. Były już plastry Exelon 9,5 które po półtora roku lekarz prowadzący zmienił na tabletki Ebixe (podobno znacznie mocniejsze) Obecnie ze względu na wysoką cenę Ebixy lekarz zastosował tańszą Rivastigmine Teva (tabletki).
Witaj,
Skoro Ebixa Mamie pomagała to zamiana z powrotem na rywastygminę i to słabszą bo w tabletkach jest raczej bez sensu. Plastry Exelon 9,5 są silniejsze, bo rywastygmina z plastra uwalniana jest do organizmu mniej więcej w tym samym stężeniu całą dobę.
Byłoby dobrze wrocić z powrotem do Ebixy.
redemptus pisze: Ostatnio stało się najgorsze ojciec złamał nogę (popchnięty przez mamę która kolejny raz chciała wrócić do „swojego domu”) i trafił do szpitala. Teraz czeka go operacja…….. Mama w ciągu dnia jest pod opieką znajomej pani, popołudnia i noc są moje. Oczywiście po jakimś czasie ojciec wróci do domu. Prognozy mówią że nie będzie chodził. Jest pewne że nie będą mogli jak dawniej (60 lat) mieszkać razem. Co mogę zrobić, jak mogę pomóc moim rodzicom?
To z pewnością nie jest przesądzone, że Ojciec po złamaniu nogi nie będzie mógł chodzić. Ale raczej na pewno czeka go długa rehabibilitacja i będzie wymagał opieki tak jak i Mama. Myślę, że jeśli będą nadal mieszkali razem tę opiekę będzie łatwiej zorganizować.
Drzwi w mieszkaniu muszą być stale zamykane na klucz, żeby Mama nie mogła sama z domu wychodzić.
redemptus

Dzięki WIGI. Neurolog który „opiekuje” się mamą twierdzi że Exelon nawet 9,5 jest za słaby na tym etapie choroby. Ebixa natomiast jest droga, ale może trochę tańsza Axura ? Wspólne mieszkanie rodziców po powrocie ojca ze szpitala będzie trudne. Mama ale tylko czasami stała się agresywna. Czasami nawet przez kilka gadzin zachowuje się w miarę normalnie (odnoszę wrażenie że nikogo nie poznaje) nagle i bardzo szybko zmienia się jej stan. Taki niebezpieczny stan trwa jakiś czas potem wszystko wraca do „normy”. Obecnie drzwi w domu stale są zamknięte a gaz wyłączony jednak w chwilach słabości mama taranuje po prostu zamknięte drzwi i można sobie tylko wyobrazić jak przy tym krzyczy.
„Dobrzy” znajomi radzą mi oddać mamę do domu opieki !!!
ewa

Post autor: ewa »

Witam. Szczerze współczuję. Mam podobną sytuację - Tata chory na Alzh. i Mama z problemami w poruszaniu się. My pomagamy sobie w ten sposób, że wozimy Tatę do Ośrodka Dziennego Pobytu. Nie wiem w jakim rejonie Polski mieszkasz, ale ja znalazłam bardzo fajny kameralny ośrodek w Chorzowie. Tata chętnie spędza tam czas. Pozostają jeszcze godziny popołudniowe i nocne oraz wekendy. Jednak jestem w stanie pogodzić opiekę w tych godzinach z godzinami mojej pracy. Życzę dużo sił w pokonywaniu problemów.
Tomek

Post autor: Tomek »

redemptus pisze:Były już plastry Exelon 9,5 które po półtora roku lekarz prowadzący zmienił na tabletki Ebixe (podobno znacznie mocniejsze) Obecnie ze względu na wysoką cenę Ebixy lekarz zastosował tańszą Rivastigmine Teva (tabletki).
Witaj, jeżeli lekarz ma faktycznie takie podejście albo stan wiedzy to lepiej go unikać i udać się do innego.

Ebixa nigdy nie jest i nie będzie zamiennikiem dla Exelonu ani Rivastigmine Teva dla Ebixy :!:
Exelon i Rivastigmine Teva to substancja rywastygmina, zwiększająca poziom neuroprzekaźnika o nazwie acetylocholina.
Axura i Ebixa to substancja memantyna blokujący jedną grupę (o nazwie NMDA) receptorów neuroprzekaźnika o nazwie glutaminian.

To są kompletnie dwa różne leki (rywastygmina i memantyna) podawane bardzo często równolegle.
Takie kombinowanie z lekami jakie zaserwował lekarz mogło powodować ciągłe zmiany zachowania.

O lekach i ich zamiennikach poczytaj w temacie: http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... ?f=11&t=88

Ceny zamienników można posprawdzać np. na stronie ministerstwa na liście leków refundowanych.

Jeśli chodzi o powrót do domu to Jolanda znalazła artykuł dobrze opisujący sytuację: http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... t=dom#p976
redemptus

Tomku jaka jest Twoja rada ?
Powrót do Ebixy ?
Tomek

Post autor: Tomek »

Szczerze to radzę konsultacje u innego neurologa oraz dokładne przeanalizowanie jak mama zachowywała się przed danym lekiem, w trakcie przyjmowania i po odstawieniu. Lekarz powinien na podstawie objawów przepisać lub odstawić dany lek. Jeżeli przyczyna demencji jest nieznana lub jest to np. choroba Alzheimera to leczenie jest wyłącznie objawowe.
wigi

redemptus pisze:Dzięki WIGI. Neurolog który „opiekuje” się mamą twierdzi że Exelon nawet 9,5 jest za słaby na tym etapie choroby. Ebixa natomiast jest droga, ale może trochę tańsza Axura ?
Z tego co mi wiadomo Ebixę można stosować zamiennie z Axurą.
Tomek ma rację. Wybierzcie się z Mamą do innego neurologa - najlepiej specjalisty od chorób otępiennych i ch. Alzheimera.
Jaka była reakcją Mamy na plastry Exelon 9,5 a potem na Ebixę??
Jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie ostatnia zmiana leków pogorszyła stan Twojej Mamy.
Moja Mama bierze tylko plastry Exelon 9,5 od 3 lat. W związku z tą ostatnią masakrą cenową pytałam się lekarza o zmianę na tabletki ale mi to odradził. Uznał, że nie ma sensu ryzykować.
Plastry póki co działają. Stan Mamy prawie się nie zmienił od 3 lat.
redemptus pisze: Wspólne mieszkanie rodziców po powrocie ojca ze szpitala będzie trudne. Mama ale tylko czasami stała się agresywna. Czasami nawet przez kilka gadzin zachowuje się w miarę normalnie (odnoszę wrażenie że nikogo nie poznaje) nagle i bardzo szybko zmienia się jej stan. Taki niebezpieczny stan trwa jakiś czas potem wszystko wraca do „normy”. Obecnie drzwi w domu stale są zamknięte a gaz wyłączony jednak w chwilach słabości mama taranuje po prostu zamknięte drzwi i można sobie tylko wyobrazić jak przy tym krzyczy.
„Dobrzy” znajomi radzą mi oddać mamę do domu opieki !!!
Ja myślę, że Mamę trzeba spróbować "spacyfikować" lekami, ale je dobrać może tylko specjalista.
Rodzice nie mogą mieszkać sami.
redemptus

Po zmianie z Ebiksy (plastry) na Exelon nie było żadnych ubocznych skutków. Teraz widzę że ostatnia zmiana na Rivastigmine Teva spowodowała zmiany. Myślałem jednak że jest to kolejna faza zmian choroby. Oczywiście zmiana leku nastąpiła na skutek mojej sugestii lekarzowi że Exelon jest drogi. W związku z tym zastanawiam się nad powrotem do Exelonu. Czy ta kolejna zmiana może doprowadzić do poprawy zdrowia mamy. Mama ma stwierdzoną chorobę Alzheimera.
wigi

Redemptus, w pierwszym poście na forum napisałeś, że Twoja Mama najpierw brała plastry Exelon a potem Ebixę? Czy jednak było odwrotnie?
Ja nie jestem lekarzem i nie wiem co może być. Myślę tylko, jako laik, że powrót do ostatnio branego leku (przed Rivastigmine Teva) może cofnąć te niekorzystne zmiany u Twojej Mamy. Może, ale oczywiście nie musi...
Lekarz może też dodatkowo zapisać jeszcze inne leki, które mogą złagodzić zachowanie Twojej Mamy.
Musisz porozmawiać na ten temat ze specjalistą neurologiem...
ODPOWIEDZ