Babcia spi w dzien

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
alina0610

Babcia spi w dzien

Post autor: alina0610 »

Witam!Ostatnio Irene duzo spi w dzien ,noc przesypia dobrze.nie ma zmienionch tabletek.Brala przez 7 dni antybiotyk.Co moze byc grane?tutaj sa upaly44 st

Pôpowiedzcie!!!
wigi

Re: Babcia spi w dzien

Post autor: wigi »

Jeśli śpi w nocy, nie ma problemów z jedzeniem i piciem to nie panikuj.
Jeśli systuacja się nie zmieni to trzeba będzie skonsultować się z neurologiem, może konieczna będzie modyfikacja leczenia?
Tomek

Post autor: Tomek »

Pilnuj tylko nawodnienia. Staraj się mocno kontrolować ilość płynów przy takich upałach.
alina0610

Post autor: alina0610 »

Dzieki!
Bancia pije duzo.tzn.staram sie,zeby pila te 2 litry wody dziennie,dodatkowo rumianek,bo tutaj herbata to juz uzywka!
Przez dwa dni miala niskie cisnienie wiec dawalam Jej oliwki .troche podskoczylo
zawsze mam z Nia problem po moim wolnym.Jest zmeczona,podenerwowana ...Jej dzieci nie rozumieja,ze ona nie ma ochoty na zbyt duzo wrazen w ciagu jednego dnia.A oni ciagaja Ja po barach w nocy,bo jest chlodniej.Wczoraj siedzieli z nia w barze do 12 w nocy.Wczesniej jakis koncert.Irena nie lubi glosnej muzyki.
wynik encefalogramu ma dobry.Dobry to znaczy,ze co?wizyte mamy 30 sierpnia u neurologa.Nie jest leczona psychiatrycznie a wydaje mi sie,ze powinna.
Za chwile ogladac bedziemy mecz portugalia : Francja.Babcia lubi jak ja skacze i sie wydzieram!
I jak radzicie?gdy ma takie aaki placzu,chce isc do domu,do mamy to co robic?ja staram sie przeczekac i zajmuje Ja czyms innym,nie zawsze to wychodzi.
pozdrawiam!Alina
wigi

Post autor: wigi »

alina0610 pisze:wynik encefalogramu ma dobry.Dobry to znaczy,ze co?
To znaczy, że nic? Nie wiem dlaczego neurolog zlecił to badanie. Porozmawiaj z nim na wizycie na ten temat.
Nie sądzę (na podstawie tego co opisujesz) aby konieczna była wizyta u psychiatry. Twoja chora ma typowe dla ch. Alzheimera objawy.
alina0610 pisze: I jak radzicie?gdy ma takie aaki placzu,chce isc do domu,do mamy to co robic?ja staram sie przeczekac i zajmuje Ja czyms innym,nie zawsze to wychodzi.
Na forum jest oddzielny wątek poświęcony tej sprawie.
Ja próbowałam grać na czas, tzn. mówiłam wtedy swojej Mamie, żeby poczekała do jutra, bo jest ciemno/zimno/deszczowo itp. Raz Mama wyskoczyła, że ona musi iść bo się będą o nią martwić. No to jej powiedziałam, że ja zadzwonię do nich, gdzie jest to nie będą się martwić. Mama się uspokoiła.
Chory chce iść do domu swojego dzieciństwa, domu, którego już nie ma. Chory pamięta, że wtedy czuł się bezpiecznie, a teraz w chorobie czuje się zagubiony, niepewny... Nie da się w tej sprawie dyskutować z chorym, bo on logicznie nie myśli.
ODPOWIEDZ