Pilne!!!

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
alina0610

Pilne!!!

Post autor: alina0610 »

witam!Od 7 miesiecy jestem opiekunka osoby chorej na alzheimera.mam kilka wczesniejszych postow.Chodzi mi o to,jak ma wygladac dzien takiej osoby.wiadomo ,poranna toaleta,sniadanie,leki sprzatanie,zakupy szykowanie obiadu itd.chodzi mi o wieczor.tutaj w hiszpanii ludzie wychodza z domow jak juz jest chlodniej,tak ok.21.oo i siedza na maksa przed domami,w barach...Gdy ja mam wolne w piayki i soboty ,babcia jest "ciagana" do poznej nocy po roznych imprezach.Jest padnieta ,gdy ja wracam.jak ja jestem,tezwtchodzimy po kolacji ale nie na 3-4 godziny!Co mam robic?Babcia o 23.oo chce isc spac a rodzina mi mowi,ze to zbyt wczesnie!Ze przy nich to nawet o 1 w nocy idzie spac!I mam efekty jak wracam.Poradzcie!pozdrawiam!Alina -ajkk
Tomek

Re: Pilne!!!

Post autor: Tomek »

A jak w Hiszpanii jest za małymi dziećmi? U nas z chorym powinno być trochę jak z dzieckiem ale znając życie to w Hiszpanii nawet dzieci do późna siedzą.

Spróbuj znaleźć jakąś stronę/publikację z hasłami "Los cambios en el ritmo circadiano" i Alzheimer, która opisze problemy chorego.
Możesz wtedy wydrukować i zostawić im do przeczytania.
wigi

Post autor: wigi »

Alina, a o której chora wstaje? Jeśli ona stale kładzie się spać o tej 23 i do tego jest przyzwyczajona to nie ma sensu tego zmieniać. Rodzina musi zrozumieć, że to ona ma się dostosować do chorej a nie chora do nich.
Tak, jak już Tomek napisał możesz spróbować podsunąć rodzinie chorej jakieś poradniki na temat choroby.
Możesz też porozmawiać na ten temat z lekarzem POZ, który opiekuje się chorą stale, żeby "ustawił" rodzinę.
Bardzo ważne jest to, żeby chory miał bardzo uregulowany tryb życia, no i raczej nie powinien uczestniczyć w glośnych imprezach.
alina0610

Caly problem jest wlasnie z rodzina.Juz dostaje od lekarza notatki z wizyty,w ktorych pisze,ze nie tylko opiekunka ma wspolpracowac z lekarzem ale i rodzina.
Jednak oni lepiej wiedza co ich matka potrzebuje.
irena wstaje miedzy 8.30 a 9.Od niedawna sypia w dzien,ok.jednej godziny.rozumiem,ze w upal nie wyjde z nia nigdzie,bo to bylaby masakra dla niej.Wychodze ok.21.00 i jestesmy prawie godzine na spacerze.Gdzies sobie siadziemy i jak ona chce juz isc to do mnie mowi "jak chcesz to mozemy juz isc".Wracamy do domu,jakis owoc i szykuje ja do spania.
Ona nie lubi nadmiaru wrazen.A w piatki i soboty ma tych "wrazen" pod dostatkiem.Tylko oni z nia nie rozmawiaja.ona z nimi jest.Musza ja zabierac z soba bo gdzie ja zostawia?

Faktycznie,dzieci tutaj tez w wakacje laza z rodzicami po barach do poznej nocy.A potem spia do 12 czy 1 w poludnie.

Przeczytam to co poleciles.moze i ktores z dzieci przeczyta.Dzieci sa juz bardzo dorosle.Syn ma 56 lat a corka 51.
pozdrawiam!
wigi

alina0610 pisze:irena wstaje miedzy 8.30 a 9.Od niedawna sypia w dzien,ok.jednej godziny.
No i ok. Tak trzymać. Wiele osób, głównie starszych, ale nie tylko, lubi się zdrzemnąć w ciągu dnia. Upał też swoje robi.
alina0610 pisze:Ona nie lubi nadmiaru wrazen.A w piatki i soboty ma tych "wrazen" pod dostatkiem.Tylko oni z nia nie rozmawiaja.ona z nimi jest.Musza ja zabierac z soba bo gdzie ja zostawia?
(...)Syn ma 56 lat a corka 51.
Spróbuj to załatwić dyplomatycznie. Pozbieraj różne broszurki na temat choroby Alzheimera (może są dostępne w przychodniach) czy też wydrukuj teksty na ten temat dostępne w necie. Wybierz do rozmowy jedno z rodzeństwa (to, z którym masz lepszy kontakt). Nie rozmawiaj z obojgiem naraz, bo Cię zakrzyczą.
I spróbuj przeprowadzić rozmowę mniej więcej w ten sposób:
- najpierw powiedz, że choroba Alzheimera to choroba postępująca (itp.), że chora obecnie jest w stanie stabilnym, ale może być gorzej a Ty chcesz, aby ten względnie dobry stan chorej trwał jak najdłużej.
- że jest bardzo ważne, aby chora prowadziła spokojny, uregulowany tryb życia. Opisz, jaki prowadzi. Podkreśl, że taki prowadzi od lat.
- powiedz, że boisz się zmieniać (naruszać) ten jej rytm, bo stan chorej może się przez to znacznie pogorszyć, a Ty tego nie chcesz.
- no i że w związku z tym masz do nich prośbę, by postarali się zachować chorej ten jej rytm w ciągu tych dni, kiedy masz wolne. Że ich bardzo prosisz, żeby się nad tym zastanowili itp.
- i daj im te materiały nt choroby Alzheimera, które zgromadzisz.
Może to coś da.
alina0610

Dzieki Wigi! sprobuje.
W Polsce opiekowalam sie pare lat moja mama.nie dosc,ze miala alzheimera to doszlo do zlamania biodra.nie mogla byc operowana bo byla po zawale.Mama miala ustalony rytm dzienny ,do ktorego dosc szybko przyzwyczaila sie.Mama byla przez cale zycie bardzo aktywna i to unieruchomienie jeszcze spotegowalo chorobe.Potrafila kilkanascie razy w nocy wstac z lozka,wsiasc na wozek,przyjechac do mojego pokoju i proszacym glosem powiedziec "odwiez mnie".
Z Mama bylo inaczej.to ja decydowalam o wszystkim.Czasami moja siostra przychodzila na noc a ja szlam spac do niej,tylko po to ,zeby odespac.
Irene juz poznalam w miare dobrze,wiem kiedy ma miec 2napad" choroby.Od razu zajmuje ja czyms innym.bywa tez tak,ze nie zwracam na nia uwagi,w niektorych przypadkach.jedynie jaobserwuje.Moze zle robie?
Ja na Irene nie krzycze i nie wyobrazam sobie,zebym mogla ja potarpac czy szturchnac!Ostdatnio nie kontroluje oddawania moczu.Ona nie wie,ze zrobila siku w majtki,mysli,ze sie woda polala albo usiadla na czyms mokrym.Zakladam jej podpaski ale one nie wiele daja.
Jak cos ma kolor ciemny np.lody oblane sa czekolada to zdrapuje to i mowi,ze tego sie nie je,ze to pomalowane.
Bardzo ja lubie.wieczorem,juz po kolacji chodzimy na spacerek,czasem przysiadamy w barze w parku .Lubi to ale gdy nie jest glosno.Ogladala ze mna mecze i bardzo podobalo sie jej gdy ja skakalam i darlam sie gooooollll!
Mam 58 lat.Pracowalam w Polsce w domu kultury.Prowadzilam trzy razyw tygodniu klub seniora.
Lubie pracowac z ludzmi starszymi.tutaj w hiszpanii juz trzeci raz mam pod opieka starsza osobe z alzheimerm.Taka moja karma.Pozdrawiam!
wigi

alina0610 pisze:Ostdatnio nie kontroluje oddawania moczu.Ona nie wie,ze zrobila siku w majtki,mysli,ze sie woda polala albo usiadla na czyms mokrym.Zakladam jej podpaski ale one nie wiele daja.
Zwykłe podpaski nie mają najmniejszego sensu. Są dostępne specjalne anatomiczne wkładki urologiczne, jednorazowe majtki chłonne albo typowe pampersy (pieluchomajtki zapinane na rzepy) dla dorosłych. Sama musisz ocenić co jest najlepsze dla twojej podopiecznej. Nie wiem, jaki jest system refundacji tego typu rzeczy w Hiszpanii. Porozmawiaj z lekarzem POZ, z pewnością orientuje się w temacie.
alina0610

Dzieki Wigi!Pôtrzebuje wsparcia!moj maz mowi mi,ze zbytnio sie przejmuje.cdn
ODPOWIEDZ