Jak powiedzieć o śmierci ojca?
Moja mama cierpi na chorobę alhaimera. Ojciec zmarl miesiąc temu, ale nie powiedielismy nic chcąc ja uchronić od niepotrzebnych emocji.
Mama początkowo wydawalo się , przeszla do codzienności nie orientując się w zmianach. Ktoregos dnia weszla nawet do pokoju ojca ale....o nic nie pytala.
Po jakims czasie zaczela mowic ze cos tak jakby jej brakowało. Czegos brakuje...powtarzala.
Ale teraz w ciągu dnia pyta o ojca częściej.
Zastanawiam się czy nie zrobilysmy z siostra zle nie mowiac od razu chcąc mame uchronić?
Teraz kiedy mama pyta mowie ze jest w szpitalu chcąc może jakos ja przygotować aby po jakims czasie powiedzieć ze zmarl. Pyta tylko dlaczego jest w szpitalu a ja odpowiadam ze ma chore serce i.....przez jakiś czas nie pyta.
Może ktoś miał już taka sytuacje ?
Może podpowiecie jak byscie zrobili?
Moja Mama i smierc Ojca
Re: Moja Mama i smierc Ojca
Witaj Ewo.
Nie wiem na jakim etapie choroby jest Twoja Mama,ale niestety jest tak ,że nawet jak powiesz to mama szybko o tym zapomni. Moja teściowa ciągle pyta o swojego męża: gdzie poszedł, kiedy będzie,a on nie żyje już 11 lat. Zresztą pyta też o innych zmarłych i dziwi się że nikt jej nie powiedział o ich śmierci. Myślę że powinnaś powiedzieć. Na pewno Tobie ulży ,że mama już wie. Trzymam kciuki!!! Pozdrawiam!!!
Nie wiem na jakim etapie choroby jest Twoja Mama,ale niestety jest tak ,że nawet jak powiesz to mama szybko o tym zapomni. Moja teściowa ciągle pyta o swojego męża: gdzie poszedł, kiedy będzie,a on nie żyje już 11 lat. Zresztą pyta też o innych zmarłych i dziwi się że nikt jej nie powiedział o ich śmierci. Myślę że powinnaś powiedzieć. Na pewno Tobie ulży ,że mama już wie. Trzymam kciuki!!! Pozdrawiam!!!
EwaB, to zależy od stanu Twojej Mamy. Ja sądzę, że możesz powiedzieć, jednak bez wgłębiania się w szczegóły.
Przypuszczam, że Mama przyjmie to spokojnie. Ale pytać się jeszcze będzie na pewno.
Przypuszczam, że Mama przyjmie to spokojnie. Ale pytać się jeszcze będzie na pewno.
Powiem szczerze, że ja z kolei pierwsze co sobie pomyślałem to, że lepiej nie mówić, bo nigdy nie wiadomo jaka będzie reakcja i na jak długo to w pamięci utkwi...
Więcej informacji:
http://www.youtube.com/watch?v=dCp8mztMP8M
http://www.youtube.com/watch?v=dCp8mztMP8M
Dziekuje za wasz odpowiedzi. Na razie nasza ciagla odpowiedzia jest to ze ojciec jest w szpitalu. Może czas pokaze. Ja tez wlasnie obawiam się reakcji. A jeśli po tym jak powiem cos tam zostanie? Duzo z mama rozmawiamy i poswiecamy jej bardzo dużo czasu. Jej stan psychiczny ,poswiecajac jej wiele czasu, nawet się poprawil dlatego nasze obawy.