Moja Mama i smierc Ojca

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
EwaB

Moja Mama i smierc Ojca

Post autor: EwaB »

Jak powiedzieć o śmierci ojca?
Moja mama cierpi na chorobę alhaimera. Ojciec zmarl miesiąc temu, ale nie powiedielismy nic chcąc ja uchronić od niepotrzebnych emocji.
Mama początkowo wydawalo się , przeszla do codzienności nie orientując się w zmianach. Ktoregos dnia weszla nawet do pokoju ojca ale....o nic nie pytala.
Po jakims czasie zaczela mowic ze cos tak jakby jej brakowało. Czegos brakuje...powtarzala.
Ale teraz w ciągu dnia pyta o ojca częściej.
Zastanawiam się czy nie zrobilysmy z siostra zle nie mowiac od razu chcąc mame uchronić?
Teraz kiedy mama pyta mowie ze jest w szpitalu chcąc może jakos ja przygotować aby po jakims czasie powiedzieć ze zmarl. Pyta tylko dlaczego jest w szpitalu a ja odpowiadam ze ma chore serce i.....przez jakiś czas nie pyta.
Może ktoś miał już taka sytuacje ?
Może podpowiecie jak byscie zrobili?
nicoll31

Re: Moja Mama i smierc Ojca

Post autor: nicoll31 »

Witaj Ewo.
Nie wiem na jakim etapie choroby jest Twoja Mama,ale niestety jest tak ,że nawet jak powiesz to mama szybko o tym zapomni. Moja teściowa ciągle pyta o swojego męża: gdzie poszedł, kiedy będzie,a on nie żyje już 11 lat. Zresztą pyta też o innych zmarłych i dziwi się że nikt jej nie powiedział o ich śmierci. Myślę że powinnaś powiedzieć. Na pewno Tobie ulży ,że mama już wie. Trzymam kciuki!!! Pozdrawiam!!!
wigi

Post autor: wigi »

EwaB, to zależy od stanu Twojej Mamy. Ja sądzę, że możesz powiedzieć, jednak bez wgłębiania się w szczegóły.
Przypuszczam, że Mama przyjmie to spokojnie. Ale pytać się jeszcze będzie na pewno.
Tomek

Post autor: Tomek »

Powiem szczerze, że ja z kolei pierwsze co sobie pomyślałem to, że lepiej nie mówić, bo nigdy nie wiadomo jaka będzie reakcja i na jak długo to w pamięci utkwi...
EwaB

Post autor: EwaB »

Dziekuje za wasz odpowiedzi. Na razie nasza ciagla odpowiedzia jest to ze ojciec jest w szpitalu. Może czas pokaze. Ja tez wlasnie obawiam się reakcji. A jeśli po tym jak powiem cos tam zostanie? Duzo z mama rozmawiamy i poswiecamy jej bardzo dużo czasu. Jej stan psychiczny ,poswiecajac jej wiele czasu, nawet się poprawil dlatego nasze obawy.
ODPOWIEDZ