Środki podstawowej higieny, kosmetyki, sprzęt rehabilitacja
Re: Środki podstawowej higieny, kosmetyki, sprzęt rehabilita
Mam pytanie do użytkowników materacy zmiennociśnieniowych: czy wraz z upływem czasu zwiększa się głośność pompy? Pompa przy materacu mojej mamy pracuje dopiero 4 miesiące, a już jest wyraźniej głośna i nie słychać cykli pompowania tak jak było do tej pory. Czy to normalne czy będzie trzeba reklamować?
Czytałem gdzieś, że w pompie z czasem osadza sie kurz czy coś, pomaga wyczyszczenie, jeżeli pompa jest "rokręcalna". Może w jakimś serwisie sprzętu rehabilitacyjnego to wykonują?
Materac mojej mamy pracuje od maja 2011 i ostatnio miałem wrażenie że pracuje głośnej i też zwróciłem uwagę na cykle pompowania, że ich nie słychać, ale jednak są słyszalne, będę obserwował, może to kwestia przyzwyczajenia? Mozliwe też, że pompa np. wisi na łóżku i powoduje wibracje.
Materac mojej mamy pracuje od maja 2011 i ostatnio miałem wrażenie że pracuje głośnej i też zwróciłem uwagę na cykle pompowania, że ich nie słychać, ale jednak są słyszalne, będę obserwował, może to kwestia przyzwyczajenia? Mozliwe też, że pompa np. wisi na łóżku i powoduje wibracje.
Dzięki Rafał za info.
Pompa wisi na łóżku, ale tak samo buczy gdy stoi na podłodze. Mało tego ona buczy ciągle jednostajnie czy pompuje powietrze, czy akurat utrzymuje ciśnienie w materacu. Dodatkowo mam wrażenie, że ciśnienie w materacu jest także mniejsze niż przedtem. Rozmawiałam ze znajomą, która pracuje w domu opieki i powiedziała, że u nich pompy nawet po dłuższym czasie pracują cicho, a jak się robią głośniejsze to znaczy, że coś się zaczyna z nimi dziać. Skontaktowałam się więc ze sprzedającym i kazał odesłać do siebie materac i wymieni go na nowy. Z tego wniosek, że może tak jest z tymi pompami bo nawet nie dopytywał się co konkretnie się dzieje.
U nas pompa chodzi tak samo jak na początku. Materac był wcześniej uzywany przez inna osobę więc trochę już jest w użyciu.
Witaj Wirginia.
Dobrze że oddałaś ten materac bo chyba coś było z nim nie tak. Moja mama ma materac już prawie rok i pompa chodzi tak samo jakby była nowa, trochę ją słychać ale buczy cały czas tak samo. Dodam że pompa stoi na podłodze.
Dobrze że oddałaś ten materac bo chyba coś było z nim nie tak. Moja mama ma materac już prawie rok i pompa chodzi tak samo jakby była nowa, trochę ją słychać ale buczy cały czas tak samo. Dodam że pompa stoi na podłodze.
Przysłuchałem się i u mnie też jest ok, zaobserwowałem też że gdy obróci się pompę do góry nogami to jest prawie niesłyszalna.
Odesłałam pompę do sprzedawcy i czekam na nową. Na razie u mamy pracuje stara pompa, taka już na wykończeniu (przy końcówce cyklu, kiedy osiąga maksymalne ciśnienie brzęczy przez chwilę niemiłosiernie głośno) i mam nadzieję, że wytrzyma do czasu nadejścia nowej...
U chorego leżącego ważne jest aby nie dopuścić do powstania odleżyn - u mojej Mam stosuję od dłuższego czasu PINOL: płyn pielęgnacyjny do ciała zapobiegający powstawaniu odleżyn. Koszt w aptece to ok 16 zł. Opakowanie 500 ml jest bardzo wydajne, przy używaniu 2 razy dziennie na plecy i okolice pośladków wystarcza na 3 m-ce. Zawiera olejek eukaliptusowy i świetnie odświeża skórę, moim zdaniem, o wiele lepiej niż spirytus salicylowy.