Przedstaw się ...

Informacje o nas samych, dobrych duszach tego Forum.
Przedstaw się, powiedz nam o sobie w kilku słowach.
sikorka

Re: Przedstaw się ...

Post autor: sikorka »

Mam na imię Teresa!!

To nieistotne !!! Opiekowałam się mamą chorą na Alzheimera 10 lat. Od roku moja mama nie żyje. W ostatnich miesiącach życia mojej mamy ja byłam u kresu sił. I w momencie, kiedy przyszła Pani do pomocy przy porannej toalecie moja mama właśnie zasłabła(umierała). To było w roku 2013, a ja dopiero teraz w zasadzie odzyskałam
równowagę. Oczywiście na pozór było wszystko okey. Dopiero teraz nauczyłam się odpoczywać, np. wstawać nieco później, powoli upajać się dniem, i powoli planować dalszy przebieg dnia. Ale lata opieki odkładają się w psychice, niestety niby tego nie widać. A jednak!!!
wigi

Post autor: wigi »

Witaj!
Jest u nas dział pt. Po drugiej stronie poświęcony byłym opiekunom. Zapraszamy Cię również do dzielenia się swoimi doświadczeniami nt opieki w pozostałych działach forum.
Lucia1947

Post autor: Lucia1947 »

Dzień dobry. Nazywam się Lucyna Kleinert.
Przez 12 lat opiekowałam się w Italii osobami z chorobą Alzheimera i innymi chorobami wieku starczego. W Italii wiele osób, jest dotknięte takimi chorobami i nie stanowią one tabu.
Po powrocie do kraju postanowiłam się podzielić swoimi obserwacjami.
I tak jakiś czas temu powstał mój drugi blog o nazwie " Z mojej praktyki..."
Serdecznie zapraszam i do zadawania pytań i do odwiedzin.
To temat, który powinien być nagłośniony bo i u nas ta choroba występuje coraz częściej.
Pozdrawiam serdecznie.

http://nielatweporady.blox.pl/html" target="newWin
niki

Post autor: niki »

Dzień dobry.
U mojej mamy w roku 2011 zdiagnozowano Alzheimera. Choroba zaczęła się jednak wcześniej, wyraźne symptomy były już w roku 2009, a pierwsze ze dwa lata wcześniej. Jest leczona przez specjalistów od 2011, wcześniej nie było mowy, żeby w jakikolwiek sposób przekonać ją do wizyty u "lekarza od pamięci". Udało mi się podstępem. Mama ma prawie 77 lat, jest jeszcze w niezłej formie fizycznej i jeszcze sama wychodzi z domu po gazetę do kiosku i po bułkę do pobliskiej piekarni.
Ostatnio zmieniony środa 04 mar 2015, 14:32 przez niki, łącznie zmieniany 1 raz.
Błażej

Post autor: Błażej »

Jestem Błażej, mam 46 lat.
Kilka lat temu zmarł mój Tata, który chorował na Alzheimera ~10 lat. Pomagałem się Nim opiekować.
Teraz pomagam mojej lepszej połowie, w opiece nad Jej Mamą. Ostatnio jest bardzo ciężko.
Forum znam od paru lat. Cieszę się, że się komuś chce dzielić dobrym słowem, doświadczeniem. Dzięki temu jest trochę lżej.
Dziękuję i pozdrawiam Was. :)
Awatar użytkownika
wirginia

Post autor: wirginia »

Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie :)
Nie uczestniczyłam czynnie w naszej gromadce, ale regularnie czytałam wszystkie posty. W specjalny sposób witam wszystkich nowych forumowiczów - dobrze, że do nas dołączyliście.
A u mnie bez zmian jeśli chodzi o Mam (oops zrymowało mi się ;) ). A ja, jak widać, w lepszym stanie, depresja ogarnięta przez leki, psychoterapię i wsparcie lekarza.
Miło znowu być z Wami :)
wigi

Post autor: wigi »

Witaj Wirginio z powrotem na forum.
Awatar użytkownika
Dara

Post autor: Dara »

Witajcie.Mam 60 lat,mąż 69.Dwa tygodnie temu lekarka rodzinna zdiagnozowała u męża początki choroby Alzheimera (jeszcze ciągle sprawdzam pisownię tego słowa). I jeszcze ciągle wpadam z rozpaczy w niedowierzanie.Poczułam ogromną ulgę,kiedy odnalazłam to forum.Czytam,czytam,czytam...
Jak trochę ochłonę,napiszę więcej w swojej (jego?) historii.
Dobrze,że jesteście.Poczułam się wreszcie jak wśród swoich,we właściwym miejscu.
Awatar użytkownika
malwa

Post autor: malwa »

Witaj! Tutaj - na forum - znajdziesz wiele cennych informacji i porad, a przede wszystkim zrozumienie, bo przecież wszyscy przechodzimy przez to samo, albo prawie przez to samo. Dużo siły i wytrwałości, Daro.
Awatar użytkownika
wirginia

Post autor: wirginia »

Ja również witam Cie serdecznie Daro.
ODPOWIEDZ