Babcia

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
zmazik

Babcia

Post autor: zmazik »

Witam ! Mam na imię Paweł i mam 19 lat. Od jakiegoś czasu moja babcia, którą mam właściwie za ścianą miała ataki Alzheimera, tz zaniki pamięci, agresywność, bezwład.. Czyli ogólne otępienie.. Ale od trzech dni nie jest Sobą.. Ataki już trwają 3 dni i noce.. Babcia nie chce jeść, mówi rzeczy które nie mają sensu, a najgorszy jest krzyk w środku nocy i samo okaleczenie.. Babcia złamała Sobie palec, okaleczyła twarz i wycięła Sobie kawałek skóry z mięśniem u nogi.. Po tej nieprzespanej nocy schowaliśmy jej wszystkie niebezpieczne rzeczy, od noży aż po figurki z porcelany.. Pokój ciągle jest przez nią demolowany a ja chodzę na zmianę z rodzicami co 5 minut położyć ją do łóżka.. Jutro jedzie do psychiatry na pierwszą wizytę.. I tu mam pytanie. Czy teraz ciągle będzie w taki sposób się zachowywała, czy będzie jak kiedyś i ataki ustaną chociaż na kilka dni ? Pozdrawiam !
wigi

Re: Babcia

Post autor: wigi »

zmazik pisze:Od jakiegoś czasu moja babcia, którą mam właściwie za ścianą miała ataki Alzheimera, tz zaniki pamięci, agresywność, bezwład.. Czyli ogólne otępienie..
(...)
Jutro jedzie do psychiatry na pierwszą wizytę..
Nie rozumiem...Czyżby do tej pory Babcia mimo kłopotów z pamięcią nie była u neurologa i nie miała robionej diagnostyki??
bogusia

Post autor: bogusia »

zmazik pisze:Witam ! Mam na imię Paweł i mam 19 lat. Od jakiegoś czasu moja babcia, którą mam właściwie za ścianą miała ataki Alzheimera
Jak długo ma te "ataki"?? Pozdrawiam Bogusia
zmazik

wigi pisze:
zmazik pisze:Od jakiegoś czasu moja babcia, którą mam właściwie za ścianą miała ataki Alzheimera, tz zaniki pamięci, agresywność, bezwład.. Czyli ogólne otępienie..
(...)
Jutro jedzie do psychiatry na pierwszą wizytę..
Nie rozumiem...Czyżby do tej pory Babcia mimo kłopotów z pamięcią nie była u neurologa i nie miała robionej diagnostyki??

Była i przepisał jej jakieś leki które nic nie dawały..
zmazik

bogusia pisze:
zmazik pisze:Witam ! Mam na imię Paweł i mam 19 lat. Od jakiegoś czasu moja babcia, którą mam właściwie za ścianą miała ataki Alzheimera
Jak długo ma te "ataki"?? Pozdrawiam Bogusia

Od 2-3 lat
wigi

zmazik pisze: Była i przepisał jej jakieś leki które nic nie dawały..
Musicie wybrać się z Babcią do neurologa(ew. psychiatry) - specjalisty od chorób otępiennych i ch. Alzheimera. Trzeba dobrze ustawić leki. Niestety leczenie takich chorób jest objawowe...
Tomek

Post autor: Tomek »

zmazik pisze:bezwład..
Jak to wyglądało? Takie rzeczy mogą być też spowodowane udarem lub lekami.
zmazik

Tomek pisze:
zmazik pisze:bezwład..
Jak to wyglądało? Takie rzeczy mogą być też spowodowane udarem lub lekami.
Owszem, też miała udar, ale lekarz zdiagnozował stanowczo Alzheimer..
wigi

zmazik pisze:lekarz zdiagnozował stanowczo Alzheimer..
Tak... choroba Alzheimera to dzisiaj taki pojemny worek...
Niestety 100% diagnozę, że to ch. Alzheimera można postawić dopiero po śmierci chorego...
Za życia nikt biopsji mózgu nie zrobi...
Tomek

Post autor: Tomek »

Jeżeli bezwład się powtarza, to wtedy trzeba jechać na albo wezwać pogotowie, bo to może oznaczać kolejny udar.
ODPOWIEDZ