czy to może być TO?

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
madziaq

czy to może być TO?

Post autor: madziaq »

Dzień dobry wszystkim,
Może bez żadnych wstępów, bo o nie mi trudno.
Mama ma 60 lat. Jakiś czas temu zaczęłam dostrzegać u Niej niepokojące mnie objawy. Zapominanie, dopytywanie wciąż o to samo, nie kojarzenie faktów.
Mam teraz remont. To przez to zapaliła mi się lampka w głowie. Mieszkanie Mama zna, jest po Jej rodzicach. Na początku remontu razem rozmawiałyśmy o moich pomysłach na temat urządzenia czy pomalowania. Niestety Mama powtarza pytania na temat na przykład kolorów ścian: 'to która ściana w salonie ma być zielona?', 'ta na lewo', 'na lewo? ale to w którym pokoju?'
Druga sprawa: nie kojarzenie faktów. Jak się Jej coś opowiada to nie łapie. Zawsze miałyśmy dobry kontakt i mama 'rozumiała mnie bez słów'. teraz muszę tłumaczyć najprostsze rzeczy, ale i tak mam wrażenie, że nie rozumie do końca, tylko odpuszcza. Nie wiem, wyłącza się? poddaje?

Tata mówił, że zdarzało się, że zostawiła na gazie garnek z wodą, włączone na noc radio.

Mama, jak na tę chorobę, jest młoda. Nie zapomina dat. Nie uciekają Jej słowa.

Stąd pytanie do Was, bo jesteście niestety lepiej zorientowani.

Co to może być? Co powinnam zrobić?

Pozdrawiam,
Magda
Krystyna

Re: czy to może być TO?

Post autor: Krystyna »

Czy słyszała Pani o wczesnej postaci Alzheimera? Zapadają na nią osoby nawet grubo przed 60 rokiem. Może to jednak nie ta straszna choroba dopada mamę. Trzeba jak najszybciej zdiagnozować problem. Na tym profilu jest zamieszczonych wiele linków do dobrych informacji na tematy związane z chorobą. Czeka Panią wielka praca.
madziaq

Post autor: madziaq »

Próbowałam na spokojnie przeglądać to forum, ale ciężko mi to idzie.
wątki w dziale 'choroba alzheimera' wydają się być za daleko idące na tę chwilę, są o lekach i sposobach leczenia.

gdzie znajdę te linki dotyczące wczesnego stadium? Mam do tego ma trudny charakter, zawsze miała. dlatego rozmowa z Nią nie będzie łatwa.

Tata powiedział, że mama sygnalizowała mu, żeby przypominał Jej o proszkach przy obiedzie, bo zdarza się Jej zapomnieć (proszki na serce). Podsunęła mu też książkę Motyl, Lisy Genovej, o kobiecie u której wykryto wczesne stadium. Zaczęła namiętnie rozwiązywać krzyżówki i sudoku.
Wolałabym oczywiście, żeby się okazało, że ojcu podsunęła po prostu dobrą książkę oraz nagle zainteresowała się logicznymi zagadkami.
Boję się.
Również tego, że jak źle podejdę do tematu, do rozmowy z Nią, to się wszystko posypie.
wigi

Post autor: wigi »

Witaj.
Po pierwsze to nie panikuj. Mamie trzeba zrobić kompleksowe badania, więc należy zacząć od wizyty u internisty. Nie można myśleć od razu o tej najgorszej ewentualności.
Badania muszą być szczegółowe, trzeba zbadać też tarczycę, jak i poziom wit. B12. A dopiero potem ewentualnie wizyta u neurologa, testy i badanie TK głowy...
ODPOWIEDZ