Nowa na forum

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
MonikaT

Nowa na forum

Post autor: MonikaT »

Witam własnie dziś zalogowałam się na forum bo stwierdziłam iż jak nie poszukam jakiegoś wsparcia to sobie nie dam rady.Mój tata ma Alzheimera i to w stanie ciężkiego otępienia.Na początku września stał się tak agresywny że karetka zabrała go do szpitala, dziś wrócił i jest źle:( przez 8 tygodni lekarze nie umieli ustawić mu leków bo źle na nie reagował teraz wrócił do domu i co dalej? ja zwolniłam sie z pracy za granicą żeby opiekować się razem z mama, tatą.Ale jak dziś dzwoniłam i słyszałam płacz mamy w słuchawce to siły mnie opuszczają.Ciągle zadaje sobie pytania jak my damy sobie rade.To że tate trzeba przebrać, umyć czy nakarmić nie sprawia kłopotu jednak jego napady agresji, które ma prawie każdy dzień.Jak my mamy sobie z tym poradzimy.Czuje sie taka bezsilna. Myślę sobie ja mam przecież 27 lat, jestem młodą mężatką planowaliśmy z mężem dzidzusia a teraz wszystko przeszło na drugi plan nawet jak widzę kobietę w ciąży to mi się płakać chce.Wszyscy nam mówią żebyśmy go oddali do dps ale z czego będzie żyć moja mama jak nigdy nie pracowała i utrzymuje się z emerytury taty.Nawet jeśli ja była bym wstanie pokryć cały koszt dps-u a chyba i tak by się na takie warunki nie zgodzili.A z drugiej strony nie chcemy go oddać .Doradcie mi co mam robić.
Tomek

Re: Nowa na forum

Post autor: Tomek »

Cześć,

...a jak wyglądają noce? Czy agresja jest połączona z urojeniami lub omami? Może już nie da się tego stwierdzić?
Czy pobudzenie jest nasilone wieczorem? W szpitalu była tylko konsultacja neurologiczna czy także psychiatryczna?
ODPOWIEDZ