Prosze o pomoc

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
Anka Z

Prosze o pomoc

Post autor: Anka Z »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. W zasadzie nie wiem od czego zaczac. Podejrzewam u mojej mamy Alzheimera ...jednak mama odrzuca wszelkie proby rozmowy na ten temat. Mieszkam za granica I widzimy sie rzadko, przy kazdej wizycie widze jak sie zmienia. Zaczelo sie kilka lat temu od zapominania drobnych rzeczy, pozniej od tracenia watku w rozmowie. W lodowce zawsze duzo jedzenia, sporo przeterminowanego. Z czasem rozne dziwne zachowania, zlosc bedaca efektem bezradnosci itd. Sposrod ponizej wymienionych 10 sygnalow ostrzegawczych sporzadzonych przez Kanadyjskie Towarzystwo Alzheimerowskie- u mamy zauwazam az 7 ( zaznaczone gwiazdka)
*1. Zaburzenia pamięci krótkotrwałej (świeżej)
2. Brak precyzyjności języka, wypowiedzi zawierające coraz mniej treści lub niezrozumiałe wypowiedzi (trudności w odnajdywaniu słów, zapominanie lub mylenie słów)
*3. Trudności lub utrata orientacji w czasie i w przestrzeni
*4. Ograniczenie zdolności oceny i podejmowania decyzji
5. Trudności w myśleniu abstrakcyjnym (utrata zdolności rozumienia, np. znaczenia liczb lub specjalnych świąt, jak np. własne urodziny)
*6. Przekładanie przedmiotów (kładzenie rzeczy w nieodpowiednich miejscach)
*7. Gwałtowne zmiany nastroju i zachowania bez wyraźnej przyczyny
8. Zmiany osobowości
*9. Utrata inicjatywy i aktywności
*10.Trudności w wykonywaniu codziennych czynności ( obieranie ziemniakow np do obiadu )
Mama pomimo ze zdaje sobie sprawe ze " czasami jest zakrecona" jak to ona to nazywa.... odrzuca wszelkie proby rozmowy na ten temat, chcialabym pojsc z nia do lekarza, ktory moglby potwierdzic albo odrzucic moje podejrzenia, jednak ona nie zgodzi sie na wizyte. nie wiem co robic,mam wrazenie ze mam zwiazane rece. Prosze o porade.CZuje sie bezradna:(
wigi

Re: Prosze o pomoc

Post autor: wigi »

Trzeba zacząć od wizyty u lekarza. Jeśli Mama się na to nie zgadza to trzeba ją zaprowadzić do lekarza sposobem, np. pod pretekstem pójścia na spacer. Albo zaprosić lekarza do domu na wizytę prywatną.
Ile lat ma Mama? Mieszka sama?
Anka Z

Problem w tym ze mama sama jest lekarzem... i nie dopuszcza wogole opcji skonsultowania sie ze specjalista. Jest przekonana ze jej zachowania opisane przeze mnie powyzej wynikaja ze "starosci"....a ma dopiero 64 lata. Nie mieszka sama, mieszka z moim ojczymem, ktory twierdzi , ze rowniez probowal z nia na ten temat rozmawiac i ze sprawa zakonczyla sie klotnia.
wigi

Hmmm... Można jeszcze spróbować takiej opcji. Jeśli Mama jest lekarzem to napewno ma też znajomych/przyjaciół lekarzy. Więc można by spróbować porozmawiać z najbliższym z nich Mamie, by spróbował Mamę przekonać do zbadania się "na wszelki wypadek"...
Prawdopodobnie Mama nie chce się zgodzić na badania, bo się boi, że coś wyjdzie nie tak (to częste zachowanie starszych osób). Trzeba ten lęk jakoś zmniejszyć. Np. przez (pozorne) bagatelizowanie problemu...

Przyczyn takiego stanu może być wiele. Trzeba by zrobić kompleksowe badania...
Anka Z

Dziekuje, naprawde doceniam pomoc. Moja mama 4 lata temu na skutek krwawienia wewnetrznego zaslabla, stracila przytomnosc I byla reanimowana. Nie wiem dokladnie jak dlugo trwala reanimacja ale zastanawiam sie czy w tym czasie moglo dojsc na przyklad do jakiegos niedotlenienia mozgu na skutek ktorego zaszly pewne zmiany? w zasadzie to mama inaczej zachowuje sie wlasnie mniej wiecej od wtedy, tylko ze sytuacja sie pogarsza. Wiem ze mama rowniez zazywa leki na niedokrwistosc wlasnie po tamtym wydarzeniu. Czy to tez moze miec wplyw na pamiec/ reakcje itd?
wigi

Przyczyny takiego stanu mogą być naprawdę różne. To może być też depresja. Ale najpierw trzeba zrobić kompleksowe badania, TK głowy również. Przez internet nic się nie da powiedzieć.
Anka Z

dziekuje bardzo i pozdrawiam serdecznie.dobranoc
ODPOWIEDZ