Czy to Alzheimer?
Re: Czy to Alzheimer?
Musisz jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.
Spróbuj np. załatwić wizytę domową.
Takie zaparcia, problemy z wypróżnianiem, wstrzymania moczu mogą świadczyć o pogorszeniu kontroli nad mięśniami.
Przedłużanie takie sytuacji zagraża życiu.
Zerknij jeszcze tutaj:
http://alzheimer-opiekuni.pl/forum/view ... f=13&t=149
Spróbuj np. załatwić wizytę domową.
Takie zaparcia, problemy z wypróżnianiem, wstrzymania moczu mogą świadczyć o pogorszeniu kontroli nad mięśniami.
Przedłużanie takie sytuacji zagraża życiu.
Zerknij jeszcze tutaj:
http://alzheimer-opiekuni.pl/forum/view ... f=13&t=149
Więcej informacji:
http://www.youtube.com/watch?v=dCp8mztMP8M
Witaj,
Przede wszystkim musisz się pilnie poradzić lekarza rodzinnego (POZ), pod którego opieką jest Mama. Na problemy z wydalaniem stolca mogą poradzić środki przeczyszczające, ale powinny być one w tym przypadku stosowane pod kontrolą lekarza. Jeżeli chodzi o oddawanie moczu to, jeśli problem szybko nie ustąpi, może być niezbędne założenie cewnika. Ale koniecznie trzeba zbadać przyczynę. Te problemy raczej nie mają związku z demencją Mamy.
Może być jednak już konieczne zakładanie Mamie wkładek anatomicznych do majtek, majtek chłonnych albo pieluchomajtek.
Jeśli Mama nie chce łykać leków to trzeba je kruszyć i podawać z jedzeniem.
Przede wszystkim musisz się pilnie poradzić lekarza rodzinnego (POZ), pod którego opieką jest Mama. Na problemy z wydalaniem stolca mogą poradzić środki przeczyszczające, ale powinny być one w tym przypadku stosowane pod kontrolą lekarza. Jeżeli chodzi o oddawanie moczu to, jeśli problem szybko nie ustąpi, może być niezbędne założenie cewnika. Ale koniecznie trzeba zbadać przyczynę. Te problemy raczej nie mają związku z demencją Mamy.
Może być jednak już konieczne zakładanie Mamie wkładek anatomicznych do majtek, majtek chłonnych albo pieluchomajtek.
Jeśli Mama nie chce łykać leków to trzeba je kruszyć i podawać z jedzeniem.
Dziękuję za odpowiedzi.
Zgodnie z radą jutro udam się z mamą do lekarza. Wprowadziłam częstsze picie wody, ale mama wypija łyk i nie chce więcej. Mam herbatkę żurawinową, która jest dobra na pęcherz, może coś to pomoże.
Zgodnie z radą jutro udam się z mamą do lekarza. Wprowadziłam częstsze picie wody, ale mama wypija łyk i nie chce więcej. Mam herbatkę żurawinową, która jest dobra na pęcherz, może coś to pomoże.
Madzia, jeżeli Mama nie oddawała moczu dzisiaj wcale (od wczoraj?) to dzwoń na pogotowie, bo sprawa jest poważna.
Oddawała, niestety tylko raz, ale zawsze.. mimo że byłam z nią kilka razy w łazience i siedziała na kibelku to nie chce oddać moczu. Myślę że jeszcze raz na pewno się załatwi. Jutro idziemy do lekarza.
Herbatka nie zaszkodzi ale musisz mieć świadomość, że może to być tzw. pęcherz neurogenny i problemem jest sterowanie mięśniami/zwieraczami - problem neurologiczny.Madzia.pl pisze:Mam herbatkę żurawinową, która jest dobra na pęcherz, może coś to pomoże.
Więcej informacji:
Lekarz zalecił zwiększenie podawania płynów i zwiększenie błonnika w diecie oraz dał skierowanie na badanie krwi i usg. Dzisiaj na szczęście z oddawaniem jest już w normie, ale będę czujna.
Dziękuję za odpowiedzi.
Dziękuję za odpowiedzi.
Mój tata,kiedy był już umierający,oddawał mocz do pampersów-wydawało mi się,że jest wszystko OK.Naszą rodzinną poprosiłam o wizytę domową z zupełnie innego powodu.Kiedy zaczęła go badać od razu wypisała skierowanie do szpitala z podejrzeniem zatrzymania moczu.Byłam zdumiona i tłumaczyłam,że pampersy naprawdę często musimy zmieniać,ponieważ są bardzo mokre,jednak nie ustąpiła.
Okazało się,że tacie ściągnęli 2,5 litra moczu! Kiedy się dowiedziałam,aż ciarki mnie przeszły.
Został zacewnikowany.
Masz rację,musisz być czujna w tej kwestii.
Okazało się,że tacie ściągnęli 2,5 litra moczu! Kiedy się dowiedziałam,aż ciarki mnie przeszły.
Został zacewnikowany.
Masz rację,musisz być czujna w tej kwestii.
Zatrzymanie moczu zdarza się o wiele częściej u mężczyzn niż u kobiet. Ale problemy z oddawaniem moczu występują też u kobiet.
Madzia, musisz też liczyć ile Mama wypija płynów w ciągu dnia (łącznie z zupą).
Madzia, musisz też liczyć ile Mama wypija płynów w ciągu dnia (łącznie z zupą).
Witaj..
Dziś zalogowałam się pierwszy raz na tej stronie, bo sama powoli już sobie nie radzę z tym wszystkim.
Czytając historię choroby Twojej mamy, to tak jakbym czytała o mojej mamie.. Lekarze początkowo też podejrzewali depresję i jakiś czas się na to "leczyła" ale bez większych skutków, później wizyta u neurologa wszystko powoli zaczęła wyjaśniać, ale podobnie jak w przypadku Twojej mamy u mojej we wszystkich badaniach (tk i rezonans) było wszystko w porządku, lekarze stwierdzili demencję. Mama była i jest do dziś pod stała opieką neurologa i psychiatry.. I tak samo jak i Tobie ciężko było mi się pogodzić z tym, że to może być Alzheimer..bo mama dziś ma dopiero 53 lata..
Teraz niestety już wiem, że to jest ta choroba
Mama ma straszne problemy z pamięcią, koncentracją, podpisywaniem się, rozpoznawaniem bliskich, nie jest już w stanie sama np ugotować obiadu, czy posprzątać, boi się wychodzić z domu.
Proszę powiedz mi jak Ty sobie z tym radzisz ? Bo ja już chyba powoli nie daję rady :'(
Dziś zalogowałam się pierwszy raz na tej stronie, bo sama powoli już sobie nie radzę z tym wszystkim.
Czytając historię choroby Twojej mamy, to tak jakbym czytała o mojej mamie.. Lekarze początkowo też podejrzewali depresję i jakiś czas się na to "leczyła" ale bez większych skutków, później wizyta u neurologa wszystko powoli zaczęła wyjaśniać, ale podobnie jak w przypadku Twojej mamy u mojej we wszystkich badaniach (tk i rezonans) było wszystko w porządku, lekarze stwierdzili demencję. Mama była i jest do dziś pod stała opieką neurologa i psychiatry.. I tak samo jak i Tobie ciężko było mi się pogodzić z tym, że to może być Alzheimer..bo mama dziś ma dopiero 53 lata..
Teraz niestety już wiem, że to jest ta choroba
Proszę powiedz mi jak Ty sobie z tym radzisz ? Bo ja już chyba powoli nie daję rady :'(