W przypadku typowej choroby Alzheimera naukowcy wykazali dwie rzeczy - spadek poziomu acetylocholiny oraz nadmierną aktywność receptorów NMDA. Tak jak napisałem wcześniej wspomniane leki są stosowane po to aby zmniejszyć te patologiczne zmiany. Dlatego też przeważnie chorzy na Alzheimera otrzymują na wstępie leki z rywastygminą (Exelon, Rivastigmine Teva itp.) lub działające podobnie a następnie są dołączane leki z memantyną (Axura, Ebixa). Zauważ, że w tym przypadku napisałem dołączane a nie zastępowane. Ponadto tak jak napisałem ważna jest obserwacja chorego przez opiekuna i sprawdzanie reakcji na lek, ponieważ istnieje wiele rzadszych odmian demencji, których praktycznie za życia nie da się odróżnić (
http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... f=12&t=197). Jeżeli zauważyłeś poprawę po Ebixie, to koniecznie porozmawiaj o tym z lekarzem - neurologiem/geriatrą (najlepiej innym niż do tej pory), bo w takim wypadku warto aby lek ten został ponownie przepisany.
Wymienione leki oczywiście nie zatrzymają choroby i nie zlikwidują wszystkich skutków. W przypadku innych niepożądanych objawów, które pozostaną mimo dłuższego przyjmowania wcześniej podawanych leków stosuje się jeszcze kompletnie innego rodzaju leki ale trzeba być z nimi ostrożnym i najlepiej żeby były przepisane przez specjalistę - najlepiej psychiatrę. Poczytaj sobie też ten temat o lekach, do którego link wkleiłem we wcześniejszej wypowiedzi.
Z początku jest to nowy temat i ciężko się odnaleźć w tym leczeniu ale niestety każdy opiekun powinien chociaż w minimalnym stopniu poznać leki, ich skutki niepożądane oraz ich zastosowanie...