Zdrowe odżywianie

Z doświadczenia opiekunów.
rafal

Zdrowe odżywianie

Post autor: rafal »

Wszystko o odżywianiu, artykuły, przepisy (!!), itp.

Czyli wyrzucamy z jadłospisu przetworzoną żywność
rafal

Re: Zdrowe odżywianie

Na początek podstawy odżywiania osób starszych.

Dieta seniora - zdrowe odżywianie osób starszych
2012-05-11 Źródło: DOZ.pl
Autor: dietetyk, lek med. Ewa Gąsecka

Dużo się mówi o zdrowym odżywianiu dzieci, młodzieży, ludzi młodych i aktywnych. Jednak również ludzie starsi osiągają duże korzyści z prawidłowej diety, niestety napotykają szereg trudności w wypełnieniu tego zadania. Jeżeli jesteś osobą starszą, lub masz seniora pod opieką dowiedz się więcej co możesz poprawić w tej kwestii.

Więcej tu:
http://www.doz.pl/czytelnia/a2560-Dieta ... _starszych
rafal

Czosnek http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity

Czosnek zamiast antybiotyku http://www.doz.pl/newsy/a8549-Czosnek_z ... ntybiotyku
Czosnek jest nawet sto razy silniejszy niż antybiotyki! Takie wnioski amerykańskich naukowców zostały opublikowane na łamach "Journal of Antimicrobial Chemotherapy".
Badacze z Washington State University sprawdzili, czy można wykorzystać lecznicze działanie czosnku w przypadku zatruć pokarmowych. Według wyników czosnek jest skuteczniejszy niż popularne antybiotyki, tj. erytromycyna i cyprofloksacyna.
Według "Daily Mail", czosnek zwalcza głównego sprawcę zatruć pokarmowych - campylobacter. Infekcja spowodowana przez tę bakterię objawia się bólem brzucha, biegunką i gorączką.
Czosnek od wieków wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także jako naturalny antybiotyk. Dzięki siarczkowi diallilu posiada silne działanie bakteriobójcze, nawet sto razy silniejsze niż antybiotyki.

Antimicrobial effect of diallyl sulphide on Campylobacter jejuni biofilms J. Antimicrob. Chemother. (2012)
http://jac.oxfordjournals.org/content/e ... 21257414c1
Xiaonan Lu1,2,3, Derrick R. Samuelson1, Barbara A. Rasco2 and Michael E. Konkel1,
- Author Affiliations
1School of Molecular Biosciences, College of Veterinary Medicine, Washington State University, Pullman, WA 99164-7520, USA
2School of Food Science, Washington State University, Pullman, WA 99164-6376, USA
3Key Laboratory of Food Nutrition and Safety, Ministry of Education of China, Tianjin University of Science and Technology, Tianjin 300457, China

Abstract
Objectives Bacterial biofilms pose significant food safety risks because of their attachment to fomites and food surfaces, including fresh produce surfaces. The purpose of this study was to systematically investigate the activity of selected antimicrobials on Campylobacter jejuni biofilms.
Methods C. jejuni biofilms and planktonic cells were treated with ciprofloxacin, erythromycin and diallyl sulphide and examined using infrared and Raman spectroscopies coupled with imaging analysis.
Results Diallyl sulphide eliminated planktonic cells and sessile cells in biofilms at a concentration that was at least 100-fold less than used for either ciprofloxacin or erythromycin on the basis of molarity. Distinct cell lysis was observed in diallyl sulphide-treated planktonic cells using immunoblot analysis and was confirmed by a rapid decrease in cellular ATP. Two phases of C. jejuni biofilm recalcitrance modes against ciprofloxacin and erythromycin were validated using vibrational spectroscopies: (i) an initial hindered adsorption into biofilm extracellular polymeric substance (EPS) and delivery of antibiotics to sessile cells within biofilms; and (ii) a different interaction between sessile cells in a biofilm compared with their planktonic counterparts. Diallyl sulphide destroyed the EPS structure of the C. jejuni biofilm, after which the sessile cells were killed in a similar manner as planktonic cells. Spectroscopic models can predict the survival of sessile cells within biofilms.
Conclusions Diallyl sulphide elicits strong antimicrobial activity against planktonic and sessile C. jejuni and may have applications for reducing the prevalence of this microbe in foods, biofilm reduction and, potentially, as an alternative chemotherapeutic agent for multidrug-resistant bacterial strains.
rafal

Łagodzenie objawów poznawczych poprzez stosowanie odpowiedniej diety u osób z chorobą Alzheimera
http://www.termedia.pl/Czasopismo/Neuro ... enie-16250

Choroba Alzheimera ( Alzheimer’s disease – AD) dotyczy ok. 200 tys. osób w wieku podeszłym w Polsce i charakteryzuje się znaczną utratą neuronów w obszarze kory mózgu. Naukowcy zwracają coraz większą uwagę na powiązanie rozwoju tej choroby ze złymi nawykami żywieniowymi. Na podstawie badań wykazano, że najlepsze rezultaty w osłabieniu negatywnych objawów poznawczych u osób z AD daje zastosowanie diety śródziemnomorskiej o obniżonej kaloryczności, bogatej w antyoksydanty, tj. witaminy z grupy B, witaminy C i E oraz polifenole. Dieta powinna być uboga w nasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe trans. Zaleca się jedzenie ryb raz w tygodniu ze względu na bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3), przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia surowych warzyw i owoców, które dostarczają organizmowi odpowiednich witamin i składników mineralnych. Wskazane są chude mięsa i mleczne produkty fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu. Odpowiednia dieta może poprawić funkcjonowanie poznawcze chorych, jednak nie jest w stanie w pełni wyleczyć z choroby Alzheimera. Stosowanie tej diety może pełnić również funkcję profilaktyczną.
akki56

Post autor: akki56 »

Witam wszystkich cieplutko :) dawno tu nie zaglądałam ale wszyscy wiemy jak to jest u nas z czasem :) Przygnała mnie tu potrzeba znalezienia konkretnych przepisów na zdrowe płynne posiłki dla mojej podopiecznej. Szukałam po necie ale nie znalazłam nic. Moja podopieczna jest klasycznym niejadkiem, posiłki to prawie walka o każdą łyżeczkę jedzenia. Obiady gotuję zróżnicowane, staram się żeby codziennie była inna zupa, do której wmiksowuję chude mięsko i warzywa, tak, że jest to pełnowartościowy posiłek. Gorzej ze śniadaniami i kolacją. Brak zębów wyklucza jedzenie nawet bardzo miękkiego pieczywa, zresztą moja podopieczna ma kłopoty z połykaniem nawet trochę bardziej gęstej zupy, siłą rzeczy więc gotuję jej na 2% mleku zupy mleczne. I tu zaczynają się "schody" bo mama Henia nigdy za mlekiem nie przepadała i nawet zmiana mleka na czekoladowe czy inne smakowe nic nie daje. Ma dość i często podczas jedzenia ma odruch wymiotny, wtedy ja przestaję karmić bo wolę żeby w brzuchu zostało to co udało się jej zjeść. Od czasu do czasu gotuję jajko na miękko, lub robię rzadziutką jajeczniczkę i to zjada, ale wydaje mi się, że samo jajko, czy jajecznica (bez pieczywa) to troszkę za mało na posiłek. Podawałam mojej podopiecznej kaszki na nutridrinkach ale to też ma smak mleka i choć wiedziałam, że zjedzenie jednego nutridrinka z kaszką jest bardziej pożywne niż zwykła zupa mleczna to musiałam i z tego zrezygnować z powyższych względów. Bardzo proszę, podrzućcie jakieś pomysły, przepisy itp. Dodam, że mama Henia ma kłopoty gastryczne ( wrzody żołądka i początek choroby nowotworowej jelita grubego oraz związane z tym uporczywe biegunki) Będę wdzięczna za każdy przepis :) .
wigi

Post autor: wigi »

Próbowałaś gotować kaszki (czy płatki) na samej wodzie, i dodawać potem jakiś słodki sok? Albo gotować na bulionach?
Można podawać też gotowe bezmleczne kaszki dla dzieci.
Dobre są też różnego rodzaju jogurty czy serki homogenizowane.
Jajecznicę można też mieszać np. z moczonym chlebem/bułką.
Z kolacją jest mniejszy problem, bo spokojnie można podawać zupy, jak na obiad.
Sara

Post autor: Sara »

Ja kiedy skończyła się możliwość gryzienia i żucia po prostu wszystko miksowałam przy pomocy blendera. Pieczywo, wędlinę, sery, gotowane jajka. To co było przewidziane w danym dniu na kolację zalewałam rosołem lub bulionem i miksowałam. Można doprawić jeszcze do smaku, dodać masła lub śmietany.
akki56

Post autor: akki56 »

Dzięki wielkie za podpowiedzi :) . Serki i jogurty są "be"... mama Henia nie chce jeść nic co choć trochę przypomina mleko, tak było też przed chorobą, ale pomysł, żeby zmiksować chleb, ser i wszystkie dodatki jest genialny i zaraz dziś go wypróbuję :) Jeszcze raz baaaaaaaaardzo dziękuję :)
rafal

"mięso smakowite i łatwe w przyrządzeniu, o najwyższych walorach dietetyczno – zdrowotnych"
http://www.podajindyka.pl/
Awatar użytkownika
wirginia

Post autor: wirginia »

Może to nie bardzo pasuje do tematu, ale trzeba pamiętać, że wraz z postępem choroby nasz podopieczny będzie miał problem z przyjmowaniem posiłków czy, chociażby, nie będzie chciał otworzyć ust. Ponieważ zwykłe sztućce są metalowe, przy próbie siłowego włożenia pokarmu do ust może dojść do skaleczeń. Bardzo dobrze sprawdzają się w takich wypadkach sztućce dla dzieci wykonane z melaminy. Są z dość twardego tworzywa i jednocześnie nie powodują uszkodzeń naskórka na ustach, mimo oporu podopiecznego w otwieraniu ust przy posiłkach. Bardzo fajny zestaw ma firma Canpol - dwie łyżki mniejsza i większa ok. 6 zł na allegro. Ta większa to coś pośredniego między łyżką stołową, a taką do herbaty. Moja Mam od kilku ładnych lat z nich korzysta i, może dlatego, że karmienie nie powoduje bólu, je do tej pory.
Obrazek
ODPOWIEDZ