POMOC PAŃSTWA POLSKIEGO

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
alimade

POMOC PAŃSTWA POLSKIEGO

Post autor: alimade »

"Do końca roku zostaną opracowane kryteria do przyznawania świadczeń dla rodziców niepełnosprawnych dzieci.....
Premier Donald Tusk zapowiedział , że od kwietnia o 200 zł wzrośnie świadczenie pielęgnacyjne dla rodziców dzieci niepełnosprawnych, którzy sprawują nad dziećmi całodobową opiekę."

nie bardzo rozumiem, dlaczego ciągle ekponowane są TYLKO dzieci niepełnosprawne - czy osoby starsze NIE ZASŁUGUJĄ na taką samą opiekę jak dzieci?
czy byłyby dzieci, gdyby nie było osób starszych?
tak jak: co było pierwsze - jajko czy kura?
a czy opiekunom osób starszych, którzy sprawują nad nimi OSOBIŚCIE CAŁODOBOWĄ OPIEKĘ nie należy się pomoc tak jak dzieciom?
dlaczego jestesmy dyskryminowni?
czy mamy wyjść na ulice?
Tomek

Re: POMOC PAŃSTWA POLSKIEGO

Post autor: Tomek »

O dzieciach ostatnio było cały czas głośno i te zmiany mają pewnie pokazać, że politycy coś jednak robią w ich sprawie. Opiekunki i opiekunowie osób starszych nie mają siły i czasu żeby walczyć o swoje a nikt, żadna instytucja nie robi tego za nich.... Jest rzecznik praw dziecka ale nie ma rzecznika praw osoby starszej.
Awatar użytkownika
wirginia

Post autor: wirginia »

Niestety, opiekuni osób starszych jakby nie istnieli. Zwłaszcza ci, którzy rezygnują z pracy zawodowej, żeby móc opiekować się członkiem rodziny są skrzętnie pomijani w jakichkolwiek projektach rządowych. Wkurza mnie to, że opiekun nie jest objęty chociażby ubezpieczeniem zdrowotnym z ubezpieczenia osoby chorej. Bo o opłacaniu składki rentowej i emerytalnej za czas sprawowania opieki nie ma co marzyć, a w końcu to jest ciężka praca i, w jakiś sposób, opiekun "odciąża" państwo w zapewnieniu godnej opieki swojemu obywatelowi w czasie choroby.
motylek

Post autor: motylek »

Poprostu śmiech opiekunowie żyja na koszt chorych ktorzy nie maja innego wyjscia . Ja sie mecze juz od poczatku wprowadzenia tych swiadczen i jestem na poziomie składania wniosku hahah .Poprostu UM odsyla mnie po dokumenty akty i co tylko a i tak twierdza ze nie należy mi sie!!!! To nic ze opiekuje sie juz 10 lat mama-NIEWAŻNE że mam 25 lat zaczęlam juz od gimnazjum -NIEWAŻNE!!!!!!!!!!!!!!!! NAJWAZNIEJSZE jest to ze ma ''męża'' ktory nawet nie umie pampersa zmienic!!!!!!!pan nazwany ''mężem'' i moim ''ojcem '' jest ''chory ''jest alkoholikiem .ALE TO NIE JEST WAZNE ZE przebywał w zakladzie karnym za znęcanie sie nademna WAZNE SA PRZEPISY ....Zenada poprostu zenada .Gdzie mamy iśc skoro URZEDASY taktuja nas jakbysmy chcieli ICH okrasc i bez jakichkolwiek zachamowan probuja sie pozbyc klopotu...Brak informacji na temat braku mozliwosci opiekunów ktorzy czasami nie moga sie wyrwac z domu bo przeciez co wazniejsze chory-czy dzien spedzony w kolejkach.Przecież to jest cholercia swiadczenie DLA OPIEKUNOW dziwne bylo by gdyby opiekun mial czas i nerwy chodzic po OPIEKACH UM wystarczy ze przychodnie szpitale nam nie ulatwiaja sprawy .Ja np nie zalamuje sie choroba mamy (bo z tym mozna sie pogodzic) tylko brakiem jakich kolwiek mozliwosci!!! bezprawiem !!!
alimade

Post autor: alimade »

motylek - piękny nick -

skompletuj dokumenty i jeśli dostaniesz decyzję odmowną - to odwołuj się do skutku - nie masz nic do stracenia a do zyskania dużo.
trzeba tylko cierpliwości i wytrwałości w tym co się robi.
każdy MOPS, SKO, a nawet WSA inaczej interpretuje ustawę

mamy jeszcze w ostateczności trybunał konstytucyjny - może akurat zmieni przepisy dotyczące świadczenia pielęgnacyjnego

Każdy opiekun ma (miał) chwile słabości, załamania, ale co nam pozostaje - osoba nam bliska przez wiele lat nie może nagle zostać sama
ale tak jak napisałaś - najbardziej boli ta bezsilność wobec urzędów i lekarzy (ogólnie mówiąc)

moja mama jest po operacji guza mózgu - w tym miejscu powstała zakrzepica - lekarze ze szpitala w wypisie podali, że ma być kontrolne badanie tomografii, ale nie wpadli na pomysł, aby sami ustalili termin (rodzino - bujaj się z NFZ),
teraz - aby można było zrobić tomografię, trzeba mieć skierowanie od neurologa, aby mieć skierowanie od neurologa - trzeba mieć do niego skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu, aby zarejestrować się do takiego lekarza trzeba być przed przychodnią ok godz. 05:00, lub jeśli się uda przez internet (ale to jest niestety z poślizgiem 5-dniowym)
recepta wypisana przez szpital - na CLEXANE - na zniżkę
recepta wypisana przez szpital rehabilitacyjny - CLEXANE - 100% płatne
3 zł a 150 zł to jest jednak różnica
wczoraj rano siedziałam u lekarza I kontaktu ok 30 minut - i zastanawialiśmy się, kiedy ta zniżka obowiązuje - bo - pani ordynator szpitala mówi że nie przysługuje (bo to głowa a nie kończyna dolna), pani neurolog ze szpitala rehabilitacyjnego tak samo mówi, lekarz wezwany na wizytę domową - tak samo,
ale lekarz u którego byłam w gabinecie - po przeczytaniu swoich dokumentów - nie potwierdza decyzji o płaceniu 100% - na swoją odpowiedialność

i jak tu żyć? czasem brak słów - rzadko się tu odzywam, nie ma czasu......
ODPOWIEDZ