decyzja o domu opieki

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
neta

decyzja o domu opieki

Post autor: neta »

Witajcie.
Mój Tata choruje od 5 lat - wtedy została zdiagnozowana choroba, ale problemy z pamięcią zaczęły się dużo wcześniej.
Od tamtej pory, pomimo stałej kontroli lekarskiej i zażywania leków, stan taty pogarsza się błyskawicznie. Nie rozpoznaje nas. Prawie w ogóle nie można się z nim porozumieć, nie potrafi wypowiedzieć ani jednego składnego zdania, plącze się, bełkocze :( Myli mu się przeznaczenie poszczególnych przedmiotów np. czesze się szczoteczką do zębów, siusia do kosza na śmieci, a talerze myje w sedesie :( Ciągle chce wyjeżdżać do swojego rodzinnego miasta - myśli, że jego rodzice jeszcze żyją i martwią się o niego, próbuje wymykać się z domu, trzeba Go non stop pilnować - nawet w nocy.
Ale najgorsze jest to, że bywa bardzo agresywny.
Moja Mama jest na granicy wytrzymałości, zwłaszcza, że sama ma problemy zdrowotne. Pomagam Jej jak potrafię, ale nie jestem w stanie odciążyć Jej w takim stopniu w jakim tego potrzebuje, zwłaszcza w nocy. Mam swoją rodzinę - męża z hemofilią i 2-kę dzieci.
Ostatnio po długiej rozmowie z Mamą postanowiłyśmy znaleźć dla Taty dom opieki, ale wciąż mam wyrzuty sumienia.
Poza tym nie wiem jak znaleźć dobre miejsce, w którym troskliwie się Tatą zaopiekują, a nie będą się nad nim znęcać.
Tyle strasznych rzeczy słyszałam o domach opieki.

Może ktoś z Was mi coś poleci, najlepiej w Warszawie lub najbliższych okolicach, bo niestety nie posiadam samochodu i trudno mi będzie odwiedzać Tatę gdzieś dalej.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc, każde dobre słowo.
wigi

Re: decyzja o domu opieki

Post autor: wigi »

neta pisze: Może ktoś z Was mi coś poleci, najlepiej w Warszawie lub najbliższych okolicach, bo niestety nie posiadam samochodu i trudno mi będzie odwiedzać Tatę gdzieś dalej.
Witaj, Neta.
Niestety, nie zajmujemy się polecaniem domów opieki. Musicie sami taki wybrać, na własną odpowiedzialność.
Proponuję najpierw zapoznać się z tematem:
http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... f=15&t=135" target="newWin
Na naszym forum jest dział "Domy opieki" i zamieszczane są tam ogłoszenia reklamowe różnych domów opieki. Sporo jest z Warszawy.
To nie jest równoznaczne z tym, że te domy opieki są przez nas jakoś szczególnie polecane. Są też opinie krytyczne.
rafal

Post autor: rafal »

neta pisze:trzeba Go non stop pilnować - nawet w nocy.
neta jeżeli Tata nie śpi w nocy, spróbujcie zastosować melatoninę, tu są opisane - nasze, opiekunów doświadczenia z melatonią, pozytywne:
Melatonina i leczenie zaburzeń snu - podsumowanie
http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... ?f=13&t=61
Tomek

Post autor: Tomek »

Witaj,
możesz przejrzeć raporty z kontroli domów:
http://bip.mazowieckie.pl/cmsws/page/?F;357

Nawet jeżeli nie będziesz zainteresowana danym domem, to raport wskaże na co zwrócić uwagę w innych domach.
Chodzi np. o sprawdzenie czy dom jest parterowy a jeżeli nie to czy jest tam winda, czy łazienki są przystosowane dla osób chorych (siedziska, leżanki itp.), ile jest osób zajmujących się opieką - czy np. jak jedną osobę będą myć czy zostanie ktoś kto przypilnuje pozostałych podopiecznych (podobnie w innych sytuacjach).

Odnośnie agresji, to po pierwsze przeczytaj dokładnie:
http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... ?f=11&t=54

a po drugie być może leki mogą być lepiej dostosowane.

Inne zachowania, które opisujesz niestety już takie będą... Trochę można podejść do tego jak do dzieci, że nie rozumieją co robią.
neta

Post autor: neta »

Dziękuję Wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ