Mama

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
dadam123

Mama

Post autor: dadam123 »

Witam wszystkich na forum.
Od pewnego czasu zauważyłem że moja mama zaczyna się zapominać, dało mi to do myślenia ponieważ jej mama i siostra (ciocia mojej mamy) chorowała na alzheimera, postanowiłem umówić wizytę u geriatry, po wizycie i zrobieniu wszystkich badań powiedział że wszystko jest ok i następna wizyta za 6 miesięcy, jednak mi nie daje to spokoju i chciałbym zabrać mamę do DOBREGO psychologa. Czy znacie może jakiegoś dobrego psychologa z okolic Katowic Rybnika Żor ? Kogo moglibyście polecić (może być wizyta prywatna). Może trzeba zrobić tomograf głowy? Co o tym myślicie?
Dziękuję za pomoc.
rafal

Re: Mama

Post autor: rafal »

Przede wszystkim trzeba zrobić rezonans magnetyczny lub tomografię komputerową głowy, i to na wczoraj.
wigi

Post autor: wigi »

dadam123 pisze: chciałbym zabrać mamę do DOBREGO psychologa.
Trzeba wybrać się z Mamą nie do psychologa ale do neurologa - specjalisty od chorób otępiennych i ch. Alzheimera.
Tak jak Rafał napisał, trzeba zrobić tomografię komputerową głowy albo rezonans magnetyczny. To zleci neurolog.
dadam123

Post autor: dadam123 »

Czy znacie jakiegoś dobrego neurologa w woj śląskim Katowice rybnik Żory lub okolice? Co sądzicie o dr Loppe?
Pozdrawiam
bogusia

Post autor: bogusia »

Szpital geriatryczny Jana Pawła II w Katowicach Morawa 31 Katowice tel.
32 256 81 49 Moja Mama tam była 5 dni na obserwacji. Dostałam pełne rozpoznanie na wypisie i ustawione leki. Bardzo życzliwi lekarze i pielęgniarki. Niestety na szpital czekałam 3 miesiące. Lekarka wszystko mi wyjaśniła. Pierwszy krok to tomograf głowy już z tym wynikiem Mama poszła do szpitala. Pozdrawiam :)
ewa

Post autor: ewa »

Mój tata też był w tym szpitalu, zrobili mu tam pełną diagnostykę. Natomiast jeśli chodzi o lekarza to bardzo pomocny w ustawieniu leków dla taty był Dr Derejczyk. Zajmuje się on chyba ogólnie chorobami wieku podeszłego ale jest bardzo doświadczony. Bardzo nam pomógł. Przyjmuje w Katowicach, do taty przyjeżdżał na wizyty domowe. Koszt takiej wizyty wynosił ok. 200 zł. Ostatnio był rok temu bo na razie tata jest na tyle stabilny że nie ma potrzeby zmieniać mu leków. Podaję link do kontaktu z Dr Derejczykiem: http://www.derejczyk.com/?page_id=25
ODPOWIEDZ