Mam na imię Marta, mam 43 lata i brak pomysłu na moją Teściową…
Teściowa 77 lat, od dawna podejrzewam, że ma Alzheimera, ale nigdy nikt tego nie potwierdził. Teściowa zawsze miała trudny charakter. Potrafiła sprawić dużo przykrości słowami, wyklinać mnie i swojego jedynego syna.
Mama Teściowej zmarła na Alzheimera jakies 15 lat temu, wiem że to dziedziczna choroba, stąd moje obawy, ale to nie wszystko….
Od dawna ma problemy z pamięcią, nie płaci rachunków, nie gotuje, nie chce się myć, całymi dniami śpi, nie wie która godzina i jaki dzień tygodnia. Leki na nadciśnienie podajemy jej bez problemu ale leki wziewne ( ma POCHP) odstawiła sama, bo twierdzi że jej szkodzą i ma po nich zawroty głowy a lekarz to jakiś cyt. „Konował”
Jest pod stałą opieką kardiologa tylko dlatego, że nasz sąsiad który jest kardiologiem i wujkiem mojego męża przychodzi od czasu do czasu pogadać z nią, zbadać i przepisać leki. Nie ma szans na zaciągnięcie jej do lekarza.
Jak jest wujek to mu przytakuje i mówi że bedzie sie nas słuchać, ale jak tylko wyjdzie to kwituje cyt. „ co on tam wie, niech da leki i idzie”
Pali dużo papierosów, pije kilka kaw dziennie, czasem dopomina się o drinka ( wódka z colą) przesypia 18-20 godzin na dobę. Mamy wielki ogród, ale nie chce wyjść nawet przed dom i posiedzieć. Bardzo dużo je! Już dwa razy przewróciła się, ostatnio zauważyłam że ma problemy z wypróźnianiem. Ma częste zaparcia albo biegunki, zauważyłam kilka razy że ma brudną pościel i piżamę ( wybrudzoną kupą- może przez sen nie czuje że popuszcza?)
Chodzi po domu wolno ale samodzielnie, zrobi kawę, nawet kanapki od czasu do czasu. Miewa takie dni, że wydaje się całkiem w porządku z jej głową, ale większość dni to masakra. Przestała czytać.
Dodatkowo jak zwracamy jej uwagę, żeby przystopowała z papierosami albo żeby wyszła do ogrodu to mówi, że to jej życie i zdrowie i bedzie robić to na co ma ochotę! I gówno nas to powinno obchodzić bo to nie nasza sprawa!
Od jakiś 4-5 miesięcy zauważyłam że ma bardzo opuchnięte kostki i jakby sine palce u rąk i nóg. Kardiolog zlecił badania, ale nie udało nam się jej zaciągnąć na wszystkie

8 lat temu spadła ze schodów, straciła przytomność i miała tomograf. Opis: zmiany w płacie czołowym i skroniowym.
Czy to może być alzhaimer?
Co robić? Martwie się o męża- bardzo to przeżywa. Oboje jesteśmy jedynakami a nasi ojcowie od dawna nie żyją.
Teściowa mieszka z nami. Jesteśmy na etapie przenoszenia swojej firmy do domu, żeby być blisko niej.
Co jeszcze mogę zrobić?